מכתב התראה על לשון הרע, נועד למנוע נזקים אפשריים לשמו הטוב של אדם. במקרים מסוימים, יכול להיות שנצטרך להגיש תביעת לשון הרע מאחר ומכתב התראה לא יכול לעזור.
המונח המשפטי "לשון הרע" מתייחס למצבים שבהם אדם הוציא את דיבתו של אדם אחר. כלומר, כאשר אדם א' אמר דבר מה שעלול להוות פגיעה בשמו הטוב של אדם ב'.
המשפט האזרחי והמשפט הפלילי מתייחסים לנושא זה, אשר עומד בלב הסוגיה הציבורית, כנושא שעלול להוביל להגשת תביעה אזרחית או להגשת כתב אישום על ידי המדינה. במקרים מסוימים, מוגשת גם קובלנה פלילית פרטית על ידי הנפגע.
בעידן של תקשורת המונים עולה סוגיית לשון הרע בעיקר בתחום האינטרנט והרשתות החברתיות. מדריך זה יתייחס לפאן האזרחי, של בין אדם לחברו בנושא לשון הרע והוצאת דיבה.
מהי לשון הרע?
לשון הרע מוגדרת בחוק כפרסום דבר שעלול (סעיף 1 לחוק לשון הרע):
"(1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם;
(2) לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו;
(3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו;
(4) לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו;"
למעשה, לשון הרע יכול להתייחס למאפייניו של אדם, המראה שלו, פרטים עליו שאינם בבחינת אמת, הוצאת ה"כביסה מלוכלכת" עליו, ביקורת שאינה ראויה או אינה אמיתית ומגוון התבטאויות כלפי האדם.
הפרסום יכול להיות במספר דרכים: כתב, בעל-פה, בדפוס, תנועה, קול, ציור, דמות וכל דרך הבעה של אדם כלפי אדם אחר.
- חשוב לציין כי ישנם פעמים שבהם פרסום, על אף היותו פוגעני, לא יהווה עילה לתביעה בגין עוולת לשון הרע בהתאם לחוק וזאת כאשר מדובר בחבר בני אדם (ציבור או חלק מהציבור), וכן לשון הרע על אדם מת וזאת כאשר פורסמה לאחר מותו (סעיפים 4-5 לחוק).
מהו מכתב התראה בנושא לשון הרע?
מכתב התראה לפני תביעה לשון הרע, הוא מכתב אשר מתריע בפני מפרסם לשון הרע כי אם לא יוסר הפרסום ו/או לא יתמלאו תנאים נוספים, הרי שתוגש כנגדו תביעה לבית המשפט. תנאים אלו יכולים להיות התנצלות פומבית באותה הדרך של פרסום לשון הרע, התחייבות שלא לפרסם לשון הרע, תשלום פיצוי סמלי ועוד.
האם חובה עליי לשלוח מכתב כזה? מתי כדאי?
אין חובה לשלוח מכתב התראה ושליחתו היא בהתאם לנסיבות המקרה. יש להבין כי פרסום לשון הרע הוא מידי ולכן האפקט להתגבר עליו צריך להיות מיידי. כך למשל, אם פורסמה לשון הרע באינטרנט ועברה בין אנשים רבים, לעיתים מכתב ההתראה אשר יגיע שלא בו באותו הרגע יוביל להימשכות של ההליכים ויכול להיווצר נזק מוניטין רב למדי.
לעומת זאת, אם פורסמה לשון הרע בחוג מצומצם ואינה יוצאת ממנו, ניתן לשגר מכתב התראה מיידי או לאחר מספר ימים וזאת על מנת להיאבק בלשון הרע ולהציב תנאים.
ישנם מקרים שבהם פורסמה לשון הרע בכוונה תחילה וכל ניסיון להידבר עם אותו אדם לא מסייע ולכן, אין מנוס משליחת כתב תביעה, שכן מכתב התראה לא יסייע.
עם זאת, במקרים רבים מספיקה שליחה של מכתב התראה כדי להכניס את הצד השני "להלם" ולהוריד את הפרסום.
לשון הרע פיצוי ללא הוכחת נזק
חוק לשון הרע קובע פיצויים ללא הוכחת נזק עד 50,000 ₪ במקרה והוכח כי אכן הייתה לשון הרע (סעיף 7). סכום זה הוא סכום אשר צמוד למדד המחירים לצרכן ולמעשה בפועל הפיצוי הוא גבוה יותר.
עם זאת, אין הדבר אומר כי אוטומטית יקבע בית המשפט תשלום של 50,000 ₪, אך פנייה לעורך דין מקצועי שיביא בפני בית המשפט את רמת הפגיעה האישית, את חומרת המקרה, התפוצה שקיבלה לשון הרע ונסיבות אחרות תסייע למיצוי מלוא הפיצוי.
יש לציין כי במקרה והתובע מוכיח כי הנתבע פרסם את לשון הרע בכוונה לפגוע בנתבע במישור כלשהו בחייו: אישיים, עבודה וכו', אזי יהיה מדובר בכפל פיצויים. קרי, במקרה של הוכחה שלשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע, ניתן יהיה לתבוע עד ל-100,000 ₪ בצמוד למדד המחירים לצרכן.
מתי כדאי להסתייע בעורך דין?
בנושאי לשון הרע מומלץ להסתייע בעורך דין מתחילת התהליך ועד לסופו, גם אם מצד התובע וגם אם מצד הנתבע. הסתייעות בעורך דין מקצועי תביא להערכת סיכויי תביעה יעילים וכן האם מכתב התראה יסייע, או האם עדיף כבר לגשת למישור התביעה. במקרה של אדם שנתבע, עורך דין מקצועי ייבחן את התיק על מנת לראות האם חלות הגנות כמו "אמת דיברתי" או הגנת "תום הלב" ויעריך את סיכויי התביעה.