מכתב התראה לפני תביעה – כך תשיג את מה שמגיע לך

משלוח מכתב התראה לפני תביעה הוא מהלך נפוץ, שמוכיח את עצמו פעמים רבות כאמצעי שחוסך הגעה לבית משפט והוצאות רבות. מכתב התראה לפני תביעה

תוכן עניינים

מטרת מכתב ההתראה היא בעיקר ללחוץ על הצד השני להיענות לדרישותיכם, לאחר שהוא סרב להן עד כה. הרקע לכך, הוא לרוב סכסוך או מחלוקת בין שני צדדים.
אלה מתנהלים בתחילתם בדרך כלל תוך חילופי דברים בין הצדדים, אך באופן לא מחייב, עם או בלי איומים בפנייה לבית המשפט.

בעקבות משלוח מכתב ההתראה, אינטראקציה זו משתנה מהותית, בכך שהסכסוך עובר או עומד לעבור, לפסים משפטיים של ממש. אם מקבל המכתב לא יענה לדרישות שמצוינות בו, הוא ידע בסבירות גבוהה, שהמהלך הבא שצפוי מצדכם הוא כנראה תביעה. 

מה כולל מכתב התראה

מכתב התראה לא חייב להיות במבנה או בנוסח ספציפי אחיד, אך מקובל לכתוב אותו לפי הנקודות הבאות: 

  1. פרטי השולח – חשוב שייכללו גם פרטי זיהוי וגם כתובות שאליהן תרצו לקבל את התגובה. 
  2. תאריך – ימוקם לרוב משמאל למעלה.
  3. אופן ויעד משלוח המכתב – בפקס (למספר טלפון כך וכך), בדואר רשום (לכתובת..) או לאימייל (ולציין אותו). ניתן לשלוח את המכתב בכמה אופנים במקביל.
  4. לכבוד – זיהוי הנמען באופן ברור, כולל כתובת.  
  5. הנדון – כותרת המכתב עשויה לכלול שלושה אלמנטים מרכזיים: "מכתב התראה", "..לקראת נקיטת הליכים משפטיים" וציון הסיבה (".. בגין..").  

סעיפי המכתב שיבואו לאחר מכן יהיו ממוספרים ויופיעו לרוב בסדר הבא:

  1. הצגת עובדות – הצגת עובדות עיקריות, בתמצות.
  2. הבהרה, מה לא תקין – הצגת מה שלא תקין לדעתכם, כהפרת חוק או הסכם, באופן שיוכיח ככל הניתן שאכן בוצעה הפרה. חשוב להציג את דרישותיכם כפשרה ולהסביר מדוע משתלם לצד השני להיענות לדרישותיכם. 
  3. דרישותיכם וכוונתכם לתבוע – לבסוף, יש לציין שאם לא יתוקן המצב (באופן שאותו תציינו כאן), בכוונתכם להגיש תביעה. חשוב לציין מועד שאליו מתייחס "אולטימטום" זה (בתוך שבועיים, כדוגמא אופיינית).  

כמו כן, שמכם וחתימתכם יופיעו בסוף המסמך. תחילתו של מכתב התראה לדוגמא

 

תוספות אפשריות למכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים

בהתאם לשיקולכם השונים, אפשר לציין שלא יישלחו מכתבי תזכורת בנידון. הצהרה כזו, מחזקת את הרושם שהחלטתם סופית להגיע לבית המשפט, אם לא יענו דרישותיכם.

מכתב ההתראה מגיע לעתים קרובות אחרי אינטראקציה ממושכת למדי בין הצדדים, כאשר לעתים קרובות הצד שמעוניין במכתב התראה, נאלץ "לרדוף" אחרי צד שני שמתחמק ומעלה תירוצים למכביר. כך שיש מקום במכתב, להדגיש שבזאת "שמנו נקודה" לגישה הישנה, מאחר שלא הוכיחה עצמה, נאלצנו לעבור לגישה שונה בתכלית ואנו מחויבים לכך באופן מלא. 

עוד ניתן לציין, שהמכתב לא ממצה בהכרח את טענותיכם ושבמשפט אתם עשויים להעלות טענות נוספות. זו היא תוספת אופיינית במכתבים משפטיים והיא מנוסחת פחות או יותר כך: "למען הסר ספק, אבהיר שאין באמור במכתב זה בכדי למצות את טענותיי בנדון או לגרוע מכל זכות לה אני זכאי".

 

נקודות מפתח לכתיבת המכתב

1. הקפדה על פרטים – כגון שמות ותאריכים. גם לציין היכן שרלבנטי וגם לשים לב לדיוק. 

2. שימוש בהדגשות – ניתן להדגיש טקסטים ב- Bold ובקו תחתון, אך מומלץ שלא להגזים (שאז התועלת בכך פוחתת והדבר הופך למטרד). 

3. ניסוחים קצרים – כלל אצבע שכדאי לזכור בניסוח, הוא "קצר וענייני" – גישה שמקובלת בעולם המשפט ושחוסכת זמן לכל הצדדים. זכרו שהמכתב עשוי להיות מוצג גם בהמשך מול שופט, בעקבות תביעה מצידכם, אל תבזבזו את זמנו.

כל דבר כמעט ניתן לנסח באופנים רבים ובדרך כלל, אנשים נוטים להתנסח באופן שמשאיר מקום רב לצמצום. הצמצום גם מאלץ אתכם לחשוב על הדברים לעומק ובכך לשפר את הניסוח (מה בדיוק אני רוצה לומר בטיעון הזה? איך מגדירים מצב כזה במדויק? וכדומה). הצמצום והסדר אגב, גם יסייעו לכם בהמשך, אם וכאשר תגיעו לבית המשפט.

הם יהפכו את הררי המידע שהצטבר עד כה – מהלך העניינים, טיעוני הצדדים, מידע משלים מסוגים שונים, לאוסף נקודות יותר ברור, שימושי וענייני.
לסיכום נקודה זו: על הטקסט להיות בעיקר ענייני – להתמקד ולהסתפק, רק במה שחשוב בהקשר של התראה לקראת הגשת תביעה. 

4. איכות ופשטות – הניסוח צריך להיות ללא שגיאות כתיב או תחביר. עם זאת, אין צורך שהוא יהיה בשפה גבוהה מדי או מנוסח באופן יותר מדי "משפטי". אל תמהרו להוסיף ז'רגון מקצועי, דוגמת ביטויים בארמית שמקובלים בתחום זה.

ניסוח בשפה פשוטה וברורה יצמצם אי הבנות, עבור שני הצדדים. בכדי לחדד נקודה זו, נניח שכתבתם לבד מכתב התראה, תוך מאמץ רב לשוות לו מראה של מכתב מעו"ד. לא הייתם רוצים לגלות בעקבות זאת בהגעה לבית המשפט, שמונח משפטי בו השתמשתם באופן שגוי, מהווה כעת מקור לסיבוך העניינים

5. סבבי עריכה והגהה – בהשפעת להט הסכסוך והרצון לפתור את העניין בהקדם, מי שמנסח מכתב כזה לבדו עלול לעשות זאת באופן שאיננו טוב מספיק. זו היא טעות שקל למנוע. מומלץ לעבור על הניסוח כמה וכמה פעמים. במידת האפשר, כדאי גם לקחת הפסקה ולעבור עליו שוב בזמן אחר, בנחת. כמו כן כדאי להראות אותו לאנשים אחרים, בוודאי בעלי ניסיון משפטי כלשהו (במיוחד ניסיון במשלוח מכתבים מסוג זה). 

6. בלי רגשנות – חשוב שלא להיסחף עם הניסוחים מבחינה רגשית, גם אם אתם שולחים מה שמכונה "מכתב התראה חריף". מסמכים משפטיים, הם לא המקום המתאים לביטוי נרחב של כעס, ביקורת אישית על אנשים או דעות. להמחשה: אם פגעו בכם באופן כלשהו, לא רלבנטית דעתכם שזו "בושה וחרפה".

יחד עם זאת, אם אחת העובדות החשובות (בעיניכם) בפרשה היא עוגמת נפש שנגרמה לכם, ציינו זאת. תביעות משפטיות מתייחסות גם לדרישת פיצויים על כך, מה גם שהדבר עשוי להוסיף משקל להצגת חומרת המקרה. אבל גם עוגמת נפש, חשוב לתאר בצורה עניינית וקצרה. 

כתיבת מכתב התראה

 

מתי כדאי לשלוח מכתב התראה?

ככלל, כדאי לשלוח מכתב התראה מסוג זה, רק לאחר מיצוי כל האפשרויות האחרות. זאת, מאחר שהמכתב הוא הזדמנות אחרונה לפני פתרון המחלוקת בבית המשפט – תהליך לא קל עבור שני הצדדים (כספית ולא רק). נוסיף, כי ישנם מקרים שבהם החוק מחייב משלוח מכתב כזה. למשל בנסיבות מסוימות של תביעה לפינוי נכס מושכר או תביעה על סכום קצוב(סעיף 81א1 לחוק ההוצל"פ).

 

יתרונות מכתב ההתראה לפני תביעה

1. השגת המטרות – ראשית, מכתב ההתראה עשוי להביא להשגת כל מה שדרשתם בו. זאת, מול גורמים שלא חשבו שבאמת תפנו לבית המשפט או המתינו לראות אם תעשו זאת או רוצים לחסוך לעצמם את העלויות והטרחה שבמשפט. אלה עשויים להיות גם גורמים שמעוניינים לצמצם נזקי תדמית, אשר עשויים להיות גדולים בעקבות משפט מתמשך. 

2. השגת מטרות חלקית – המכתב עשוי להביא לעתים למימוש חלקי של מטרתכם, באופן מיידי או בעקבות נכונות לצעדי פשרה. למשל החזר חלקי של חוב, באופן שיהיה מספק מבחינתכם ועדיף על תהליך משפטי ממושך ויקר.

3. חסכון בזמן וכסף – מכתב התראה עשוי לחסוך לכם זמן וכסף, אם דרישותיכם יענו ויחסך הצורך במשפט יקר וממושך. חסכון משני אך עדיין משמעותי, נובע מהגעה למשפט לאחר שלב מכתב ההתראה, מאחר ששלב זה מספק יתרונות שונים, שעשויים לפשט ולזרז את ההליך המשפטי.  

5. צמצום עוגמת הנפש – עוגמת הנפש שכרוכה בסכסוכים כאלה, מקבלת מענה מעשי מסוים, בכך שמכתב התראה "מזיז עניינים" לקראת פתרון. ברקע לכך, נזכיר שסכסוכים עשויים להיגרר זמן רב. כך גם בבית המשפט, אך שם לכל הפחות מדובר על שלבים ענייניים, שכל אחד מהם מקרב אתכם לסיום הפרשה. 

6. קידום הכרעה – קידום הכרעה מבחינתכם, בעצם ההחלטה להניח לאופן הפעולה בו נקטתם עד כה ולהתקדם לכיוון המשפטי. קידום הכרעה גם מבחינת הצד השני, שאולי גרר את העניינים בכוונה עד כה וכעת מוכרח להגיב למכתב. אפילו חוסר תגובה יהיה הכרעה מצידו, בעלת השלכות מעשיות. 

7. עוד הזדמנות לשכנוע – מכתב התראה הוא עוד הזדמנות להעביר לצד השני מידע, שישכנע אותו להסכים לדרישותיכם. הוא גם מאפשר להציג מידע שהוא כבר קיבל, באופן ברור יותר.   

8. עוד הזדמנות לאסוף "מודיעין" – אם הצד השני מגיב למכתב, גם בסירוב לדרישותיכם, נוסח התגובה עשוי לספק מידע שימושי חדש. מידע זה, גם יוכל להיות מוצג בבית המשפט. עקב כך, סביר שהוא ינוסח באופן זהיר וזה כשלעצמו, עוד דבר שניתן לעתים ללמוד ממנו (למשל, אם עד כה "סיפרו לכם סיפורים" מסוגים שונים ובתגובה אין לרובם זכר, אבל צץ הסבר חדש).

9. הצגת תום לב – במקרה של הגעה עתידית לבית המשפט בנושא המדובר, המכתב מהווה הוכחה לרצון טוב, הליכה לקראת הצד השני ופעולה כמקובל. 

10. ניצול התחמקויות לתועלתכם – ייתכן שהצד השני לא הגיב לדרישותיכם לפני מכתב ההתראה או  הגיב בהתחמקויות. תגובה מסוג זה למכתב, תהווה "גול עצמי" עבורו בבית המשפט. 

11. צמצום "תירוצים" בתביעה – המכתב מוכיח מה הן הטענות השונות והעובדות שהצגתם בפני הצד השני. כך נמנע מצב, בו הוא יוכל לטעון בבית המשפט טיעונים בנוסח "התובע לא אמר לי" או "לא זה מה שהבנתי ממנו". 

תביעה בבית משפט

 

חסרונות שליחת מכתב התראה

1. חייבים "להתכוון לזה" – אם הצד השני לא עונה לדרישות במכתב, נותר לכם רק אפיק התביעה. אם לא תתבעו לאחר המועד בו נקבתם, תגבר תחושתו שלא הייתם רציניים באיום לפנות לבית המשפט. הסיכוי שהוא ילך לקראתכם במצב כזה, יקטן פלאים או יעלם כליל. 

2. חשיפה מרצון של "מודיעין" – בתביעה ללא מכתב התראה מקדים, שומרים על אלמנט ההפתעה, מספקים כמה שפחות מידע מראש ומספקים לצד השני פחות זמן להיערך. 

3. תביעת נגד – עם קבלת מכתב התראה, עולה הסיכוי שתוגש נגדכם במהירות תביעת נגד, מתוך כוונה להרתיע.

4. הגברת האנטגוניזם – שליחת המכתב מהווה מעבר חד משמעי של הסכסוך לפסים משפטיים וחשוב להיות מודעים לכך. אם הייתה עד כה תקשורת ישירה בין הצדדים, כעת הדברים יעברו לתקשורת בין עורכי דין.
עובדה זו ועצם משלוח המכתב והאיום בתביעה, עשויים ליצור תחושה של עליית מדרגה באווירת הסכסוך. זאת, במיוחד אם מדובר בסכסוך בין בני משפחה או אפילו בין שותפים עסקיים וותיקים. עקב כך, נכונות הצד השני ללכת לקראתכם, אם וככל שהייתה, עשויה להיחלש עוד יותר או להתבטל. 

 

למה כדאי לקחת עורך דין לכתיבת המכתב?

למרות שניתן להכין מכתב התראה לבד, הכנתו בסיוע עו"ד תשפר את הסיכוי להשגת התוצאות שרצויות לכם. עורך דין עשוי להביא לידיעתכם נקודות חשובות שלא הייתם מודעים להן, גם לגבי ניסוח המכתב וגם כללית לגבי שיקולים משפטיים בעניין בו מדובר.

לדוגמא: הפרות חוק נוספות שגרמו מעשי הצד השני, שאתם עצמכם לא הייתם מודעים להן. בנוסף, מאחר שמכתב התראה הוא שלב אחרון לפני הליכים משפטיים, מדובר בשלב קריטי שמשתלם להשקיע בו. מה גם, שהוא כשלעצמו שלב זול ומהיר יחסית. 

דוגמא למכתב התראה

הנה דוגמא למכתב התראה מלא שנשלח בגין סכום כספי שהחייב הצד השני.

דוגמא מכתב התראה

 

הערה חשובה: המידע במאמר הינו מידע כללי בלבד ואין להסתמך עליו באופן בלעדי, ללא היוועצות עם עורך דין. צוות האתר לא יישא באחריות כלשהי כלפי מי שנפגע או ניזוק כתוצאה מהסתמכות על תכני האתר. מומלץ וכדאי להתייעץ עם עורך דין באופן פרטני, שילמד ויכיר את נסיבות התיק האישי שלכם לפני מתן ייעוץ.

קיימים 2 מקרים ספציפיים בלבד, שבהם חייבים לשלוח מכתב התראה לפני שניגשים לתבוע את הצד השני ואלו הם תביעה על סכום קצוב או תביעה לפינוי מושכר. בכל מקרה משפטי אחר, לא חייב לשלוח מכתב התראה ואפשר לגשת לביהמ"ש ישירות ולתבוע את הצד שכנגד.

הסכום המינימלי למכתב התראה מעורך דין הוא 250₪, אך המחיר יכול להגיע גם ל- 10,000₪. מחיר המכתב תלוי בגורמים רבים כגון מורכבות התיק, כמות המסמכים, זמן העבודה שיידרש, סכום התביעה, מס' הצדדים, מוניטין המשרד ועוד. 

מאחר ועל פי החוק, אין חובה לשלוח מכתב התראה, שליחת המכתב יכולה להיעשות בכל דרך שתבחרו – וואצפ, מייל, מסירה ביד, בדואר וכו'.

רק במקרה של תביעה על סכום קצוב ותביעה לפינוי מושכר, קיימת חובה לשלוח את המכתב בדואר רשום עם אישור מסירה.

בהחלט. מכתב שכתוב בצורה נכונה, יכול להרתיע ולגרום לצד השני לתקן את ההפרה שביצע או למלא אחר פעולה מסוימת שביקשתם.

רוצה לשתף חבר\ה?

שלח בוואטסאפ
שתף בפייסבוק
שלח במייל

הזמנת מכתב התראה

זקוק\ה לייעוץ משפטי?

התקשר\י עכשיו לעו"ד אביתר כהן

זקוק\ה לייעוץ עורך דין?
כנס/י לבחירת שירות מתאים

או השאר\י לנו פרטים כאן למטה ונדאג שעו"ד ישוב אליך בהקדם

כתבות אחרונות